Een imker in de klas

Leerlingen van alle leeftijden vinden bijen en de imkerij enorm fascinerend. Zodra de imker begint te vertellen zijn en blijven ze geboeid. Zeker als ze tussendoor al hun vragen mogen stellen en de imker met veel humor de aandacht weet vast te houden.

Voor wie?

Bij de Drenth verzorgt gastlessen op scholen in het SO, PO en VO, voor leerlingen van alle niveau’s en leeftijden. Daarnaast zijn de workshops ook uitermate geschikt om aan te bieden als leuke activiteit op bijvoorbeeld een BSO.

Het lesmateriaal tijdens de gastles en workshop is op de leeftijd en het niveau van de kinderen afgestemd en de imker heeft ruime ervaring in het onderwijs.

Als de omstandigheden het toelaten worden de gastlessen bij voorkeur buiten gegeven.

De gastles

Elke gastles duurt één uur. Als er tijd en ruimte voor is dan is het geen probleem als dit iets uitloopt.

Er zijn in overleg verschillende gastlessen en workshops mogelijk:

  • Educatieve gastles over de imkerij en honingbijen. Hierbij verteld de imker over de imkerij en laat daarbij heel veel materialen zien, voelen, ruiken en uitproberen die gebruikt worden. Deze gastles bevat ook een kleine opracht waarbij de leerlingen een happertje (van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging) maken met bijenweetjes welke ze uiteraard mogen houden. Bij mooi weer heeft de imker ook een kijkkastje met bijen mee waarin goed te zien is hoe de bijen leven in het bijenvolk.
  • Educatieve gastles over biodiversiteit. Het belang van soortenrijkdom en de rol van de honingbij daarin. Dit gaat uiteraard over de bijtjes en de bloemetjes en de leerlingen ontwerpen tijdens de gastles hun eigen ‘ideale tuin’.
  • Creatieve workshop waskaarsen maken. Hierbij maken de leerlingen een zogeheten dompelkaars van pure bijenwas. De waskaarsen ‘van vroeger’. Deze geven bij het branden een heerlijke warme, licht zoete geur. Uiteraard krijgen de leerlingen na afloop de zelfgemaakte waskaars mee. De maximale groepsgrootte moet hierbij worden overlegd en is afhankelijk van de aanwezigheid van bijvoorbeeld de eigen leerkracht.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school? Neem dan gewoon even contact op voor een passend aanbod.

Op excursie

Op excursie naar de bijen

Een gastles over de imkerij is ook te combineren met een leuke excursie. Hiervoor zijn verschillende locaties mogelijk, zoals bij een fruitbedrijf. Dan wordt de gastles bijna een schoolreisje waar de leerlingen erg enthousiast over zijn!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school? Neem dan gewoon even contact op voor een passend aanbod.

Nieuwsgierig naar een verdere kruisbestuiving?

Bijen staan aan het begin van onze voedselketen. Letterlijk. Want zonder deze bestuivende insecten groeien er geen appeltjes aan de bomen en besjes aan de struiken

In een mooie kruisbestuiving met GezondWijs zijn er daardoor ook gastlessen over gezonde voeding mogelijk. Daarbij leren de leerlingen over de herkomst van groenten en fruit, proeven ze vele soorten fruit en maken ze puzzeltjes waarbij ze vaak onbekende soorten fruit leren kennen.

Kijk voor meer informatie over deze gastlessen en de andere mogelijkheden op GezondWijs.nl