Leerlingen leren over het belang van verschillende dieren en planten

Geschikt voor kinderen van 5 tot 16 jaar

Maximaal 30

1,5 uur

Biodiversiteit is voor veel leerlingen een heerlijk niet te begrijpen “jeugdjournaalwoord”. Daar komt zo’n begrip vaker voor en volgt er een uitleg. Om de uitleg over biodiversiteit ook te beleven is deze gastles erg geschikt.
Tijdens de workshop kijken de leerlingen eerst naar een kort filmpje van het IVN. Daarbij maken de kinderen kennis met veel verschillende soorten dieren, welke allemaal in Nederland leven. Welke zelfs in je eigen tuin kunnen voorkomen!

Ze kiezen vervolgens een dier en gaan met elkaar een tuin ontwerpen waarin de gekozen dieren kunnen leven. Daarbij denken ze na over wat de gekozen dieren nodig hebben en hoe deze dieren samen in één tuin kunnen leven. Hebben de dieren bijvoorbeeld water nodig? Of juist bomen? Of kan het gebeuren dat de dieren elkaar opeten?

Deze tuin, waar dus goed over nagedacht wordt, gaan de jongste leerlingen vervolgens met stoepkrijt op het schoolplein tekenen en de oudere leerlingen doen dit op papier. Wanneer dit in groepjes gebeurt kunnen de tuinen daarna aan elkaar gepresenteerd worden.

Daarna gaan we alvast klein beginnen met een tuintje. Dit door zelf biologische bloemenzaadjes te zaaien in een composteerbaar potje. Dit potje mag uiteraard mee naar huis en bij een goede verzorging zien de leerlingen de bloemetjes al snel groeien en kunnen deze buiten geplant worden. Bijvoorbeeld in de tuin of een grote pot. Deze bloemen lokken veel insecten, zoals bijen en vlinders waardoor ook vogels en andere dieren volgen. Het begin van een verbetering van de lokale biodiversiteit!

De kosten voor deze workshop bedragen €110,- inclusief materialen voor maximaal 15 deelnemers. Daarna €2,- extra per volgende deelnemer.

Bij meerdere workshops, aansluitend op één dag, bedragen de kosten per workshop €90,-.

Daarbovenop €0,21 per kilometer vanaf postcode 7814 XN.
Bij een verwachte reistijd van meer dan één uur wordt na overleg een offerte gemaakt.

Vul dan onderstaand formulier in en vraag gelijk even na wat de mogelijkheden zijn.