Presentatie over de bloemetjes en de bijtjes!
Laat je eens verrassen en fascineren door de wondere wereld van de honingbij.
Honingbijen leven in een superorganisme en maken tijdens hun hele leven carrière. Zo promoveren ze uiteindelijk tot haalbij om het hele volk te voorzien van voedsel. Maar daarbij zorgen ze als bestuivers ook voor ons voedsel!
Bij deze interactieve presentatie van ongeveer 1,5 uur verteld de imker enthousiast en met humor over het leven van de honingbijen bij de imkerij. Daarbij krijg je diverse materialen van de imkerij te zien en gedemonstreerd en mag je tussendoor alle vragen stellen die je maar te binnen vliegen.
Deze presentatie is geschikt voor diverse gezelschappen van ongeveer 15 tot 40 personen, bijvoorbeeld in een dorpshuis, kerk, vereniging of met collega’s. Bij een grotere groep, zo leert de ervaring, is er wel minder gelegenheid tot een leuke interactie.
Groepsuitje naar de imkerij en fruitbedrijf
Wil je er eens op uit en met een heel gezelschap een imkerij bezoeken? Geen probleem!
Imkerij Bij de Drenth heeft ook bijenkasten staan bij fruitbedrijf “De Marwijkshof” in Marwijksoord, nabij Assen. Samen met het fruitbedrijf is het mogelijk groepen te ontvangen tot ruim 50 personen.
Je wordt dan ontvangen in de sfeervolle ontvangstruimte waar ook koffie, thee of fris geserveerd wordt inclusief lekkers. Vervolgens krijg je een rondleiding over het fruitbedrijf, dit met een leuke pluktrein of gezamenlijk lopend. Tijdens de rondleiding wordt er veel verteld over de soorten fruit die er groeien en deze rondleiding wordt afgesloten met een proeverij van de eigen fruitsappen en fruitwijnen van het fruitbedrijf.
Vervolgens krijg je een leuke en interactieve presentatie van de imker. Daarbij wordt niet alleen verteld over de imkerij, maar kan je vooral veel materialen zien, voelen, ruiken en uitproberen. Uiteraard zijn de bijenkasten ook – op gepaste afstand – te bekijken.
Dit programma kan naar wens worden aangepast, of aangevuld. Bijvoorbeeld met een workshop of een uitgebreide koffietafel.
Er zijn al mogelijkheden vanaf E14,95 per persoon! Vraag daarom gerust om meer informatie of een offerte op maat.
Een bezoek sluit je af met een bezoek aan de Landwinkel, waar vele lokale producten van het eigen bedrijf en de imkerij verkrijgbaar zijn.
Management by bees
Voor wie zich met zijn of haar team wil bekwamen in de diverse managementstijlen voegt Bij de Drenth graag een stijl toe: Management bij bees.
Naast de solitair levende wilde bijen, de ZZP-ers zeg maar, hebben honingbijen namelijk al duizenden jaren een bewezen en beproefd managementmodel. Een koningin bovenin de hiërarchie, een persoonlijke stafafdeling en daaronder eigenlijk maar twee afdelingen. De daar werkzame bijen bekwamen zich voortdurend en ontwikkelen zich zo steeds verder op hun eigen carrière pad. Zo ontwikkelen ze zich tot professionals in zelfsturende teams en daardoor wordt voor de koningin een enorme “span of control” mogelijk.
Kortom, management bij bees is een welkome aanvulling voor iedere grote of kleine organisatie die wil ontwikkelen in hun organisatiemodel.
Dat kan, door te spiegelen en reflecteren op een bijenvolk, begeleid door een kundig imker. Niet zonder humor en enige zelfspot.
Geïnteresseerd in een originele spreker, training of invulling voor uw zakelijke bijeenkomst? Denk dan eens aan Management by bees van imkerij Bij de Drenth.
Neem gelijk even contact op voor de mogelijkheden op de door jou gewenste datum.
Honingverkoop door de imker op jouw locatie
Als imkerij is Bij de Drenth regelmatig welkom op diverse beursen, markten, braderieën, kerstmarkten, evenementen, festivals en dergelijke. Gelukkig maar! Want het is enorm leuk om ook daar te kunnen vertellen over de imkerij, het belang van bijen voor biodiversiteit en de mooie producten die bijen voor ons maken.
Je merkt al: Dit gaat verder dan de verkoop van honing. De (markt)kraam wordt dan ook altijd aangekleed met diverse materialen die een imker dagelijks gebruikt zoals het imkerpak, de beroker, natuurlijk een bijenkast, een met de hand gevlochten bijenkorf en de honingslinger. Bezoekers van jouw markt of evenement zijn altijd gefascineerd en geïnteresseerd in het verhaal over de bijen.
Daarnaast is er een warme belangstelling voor een eerlijk en lokaal product zoals honing. Bij de Drenth helpt daarom graag mee jouw markt of evenement verder in te vullen.
Neem gelijk even contact op voor de mogelijkheden op de door jou gewenst datum.
Workshop waskaarsen maken
Aan de slag met pure bijenwas!
Voordat het uit olieresiduen gewonnen product paraffine het hoofdingrediënt van veel kaarsen werd, werden deze gemaakt van bijenwas.
De eigenschappen zijn vergelijkbaar alleen is bijenwas uiteraard een geheel natuurlijk product dat de bijen zelf maken. Bijen zijn enorm bouwlustig en maken jaarlijks heel veel bijenwas per volk. Door de oude wasraten uit de volken te nemen helpt de imker de hygiëne in het volk op orde te houden. De bijen bouwen dan weer schone nieuwe raat.
Deze gebruikte raten worden gesmolten en gezuiverd in water doordat de was bij het stollen op het water gaat drijven. De onzuiverheden blijven onder de was drijven en zijn na het stollen gemakkelijk van de schone was af te snijden. Wat overblijft is pure bijenwas, zeer geschikt om echte waskaarsen van te maken!
Bij deze workshop leer je veel over de bijenwas en de winning ervan en maak je uiteraard je eigen waskaars. Dit door te gieten of te dompelen.
Bij het gieten wordt een malletje gebruikt welke de vorm van de uiteindelijke kaars bepaalt en bij het dompelen maak je een kaars door een verzwaard lont enige tijd in gesmolten bijenwas te dompelen.
Een leuke en gezellige bezigheid met een mooi eindproduct! Geschikt voor jong en oud en kan gewoon op je eigen locatie. Ook erg geschikt aansluitend aan een presentatie over de imkerij.
Workshop crème maken met bijenwas
Bijenproducten hebben veel gezonde eigenschappen. Zo werkt honing antibacterieel en kan bijenwas bijdragen aan huidherstel.
Een crème maken op basis van bijenwas is dus een logisch gebruik van dit mooie product. Dat kan je zelf doen tijdens deze workshop. De imker neemt hiervoor geschikte en schone bijenwas mee. Dat is was van de waszegeltjes waarmee de bijen de honingramen afsluiten. Dit is een lichte tot witte was, in tegenstelling tot de vaak gelige tot donkere was waarmee bijen de raat bouwen.
Samen met slechts twee andere natuurlijke ingrediënten wordt hier een mooie crème van gemaakt welke, uiteraard mooi verpakt, meegenomen mag worden.
Workshop koken met honing
Honing is lekker!
Zo, dat mag gezegd.
Er is ook goed mee te koken. In tal van heerlijke recepten speelt honing een belangrijke rol. Dat zijn niet alleen de zoete recepten voor gebak en koekjes. Juist in salades als dressing, of marinades voor vlees is honing een geweldige smaakmaker!
Een heerlijke workshop voor kleine gezelschappen op je eigen locatie en evengoed als proeverij voor grotere groepen.
Neem gerust contact op om de verrassende mogelijkheden te bespreken en bekijk hier alvast enkele van de gerechten en bijbehorende recepten die je gaat maken en proeven: Koken met honing.
Workshop honing slingeren
Eerlijk is eerlijk. Deze workshop is maar beperkt mogelijk.
De bijen starten in het voorjaar met het maken van honing. Daarbij worden ze geholpen door de imker. Dit met een hygiënische woning, plaatsing in een voedselrijke omgeving en verzorging om ziekten te voorkomen.
Daardoor hebben deze harde werksters veel tijd over. Die gebruiken ze niet voor een lui leventje, ze werken gewoon door. Daardoor zamelen ze veel meer nectar in dan noodzakelijk voor het volk en maken ze dus veel meer honing dan dat het volk nodig heeft. Deze heerlijke honing kan afgenomen en geslingerd worden.
Een workshop die daardoor alleen in de maanden juni, juli en augustus beschikbaar is en dan nog onder voorbehoud. Dus vraag gerust naar de mogelijkheden en reserveer alvast wanneer hier interesse voor is.
Vraag hier na welke mogelijkheden er zijn op de door jou gewenste datum.
En voor de liefhebber…
De allereerste wijn die we kennen is gemaakt door bijen.
Niet van druiven, maar van honing!
Honing trekt van nature vocht aan, daarom bewaar je honing het best zo droog mogelijk zoals in een gesloten pot. Bijen doen dat zelf door de honingraat te verzegelen.
Echter, wanneer het vocht aantrekt kan de honing ook vergisten en levert deze onder de juiste omstandigheden een heerlijke wijn. Deze honingwijn wordt mede genoemd.
Mede, mogelijk gemaakt door bijen
De honingwijn van Bij de Drenth moet nog even rijpen. Ondertussen deelt de imker toch wel graag een glaasje, daarom biedt Bij de Drenth op verzoek ook een bierproeverij, wijnproeverij en zelfs een whiskyproeverij. Uiteraard wordt hierbij de mede meegebracht zodra deze goed op smaak is!
Alle proeverijen zijn mogelijk op jouw eigen locatie zoals een dorpshuis, kantine of café. Overleg hiervoor wat de mogelijkheden zijn.