Vele mogelijkheden

Presentatie over de bloemetjes en de bijtjes!

Laat je eens verrassen en fascineren door de wondere wereld van de honingbij.

Honingbijen leven in een superorganisme en maken tijdens hun hele leven carrière. Zo promoveren ze uiteindelijk tot haalbij om het hele volk te voorzien van voedsel. Maar daarbij zorgen ze als bestuivers ook voor ons voedsel!

Bij deze interactieve presentatie van ongeveer 1,5 uur verteld de imker enthousiast en met humor over het leven van de honingbijen bij de imkerij. Daarbij krijg je diverse materialen van de imkerij te zien en gedemonstreerd en mag je tussendoor alle vragen stellen die je maar te binnen vliegen.

Deze presentatie is geschikt voor diverse gezelschappen van ongeveer 15 tot 20 personen, bijvoorbeeld in een dorpshuis, kerk, vereniging of met collega’s en daarnaast ook voor grotere groepen. Bij een grotere groep, zo leert de ervaring, is er wel minder gelegenheid tot een leuke interactie.

Workshop waskaarsen maken

Aan de slag met pure bijenwas!

Voordat het uit olieresiduen gewonnen product paraffine het hoofdingrediënt van veel kaarsen werd, werden deze gemaakt van bijenwas.

De eigenschappen zijn vergelijkbaar alleen is bijenwas uiteraard een geheel natuurlijk product dat de bijen zelf maken. Bijen zijn enorm bouwlustig en maken jaarlijks heel veel bijenwas per volk. Door de oude wasraten uit de volken te nemen houdt de imker de hygiëne in het volk op orde. De bijen bouwen dan weer schone nieuwe raat.

Deze gebruikte raten worden gesmolten en gezuiverd in water doordat de was bij het stollen op het water gaat drijven. De onzuiverheden blijven onder de was drijven en zijn na het stollen gemakkelijk van de schone was af te snijden. Wat overblijft is pure bijenwas, zeer geschikt om echte waskaarsen van te maken!

Bij deze workshop leer je veel over de bijenwas en de winning ervan en maak je uiteraard je eigen waskaars. Dit door te gieten of te dompelen.

Bij het gieten wordt een malletje gebruikt welke de vorm van de uiteindelijke kaars bepaalt en bij het dompelen maak je een kaars door een verzwaard lont enige tijd in gesmolten bijenwas te dompelen.

Een leuke en gezellige bezigheid met een mooi eindproduct!

Workshop crème maken met bijenwas

Bijenproducten hebben veel gezonde eigenschappen. Zo werkt honing antibacterieel en kan bijenwas bijdragen aan huidherstel.

Een crème maken op basis van bijenwas is dus een logisch gebruik van dit mooie product. Dat kan je zelf doen tijdens deze workshop. De imker neemt hiervoor geschikte en schone bijenwas mee. Dat is was van de waszegeltjes waarmee de bijen de honingramen afsluiten. Dit is een lichte tot witte was, in tegenstelling tot de vaak gelige tot donkere was waarmee bijen de raat bouwen.

Samen met slechts twee andere natuurlijke ingrediënten wordt hier een mooie crème van gemaakt welke, uiteraard mooi verpakt, meegenomen mag worden.

Workshop koken met honing

Honing is lekker!

Zo, dat mag gezegd.

Er is ook goed mee te koken. In tal van heerlijke recepten speelt honing een belangrijke rol. Dat zijn niet alleen de zoete recepten voor gebak en koekjes. Juist in salades als dressing, of marinades voor vlees is honing een geweldige smaakmaker!

Een heerlijke workshop voor kleine gezelschappen op je eigen locatie.

Neem gerust contact op om de verrassende mogelijkheden te bespreken.

Workshop honing slingeren

Eerlijk is eerlijk. Deze workshop is maar beperkt mogelijk.

De bijen starten in het voorjaar met het maken van honing. Daarbij worden ze geholpen door de imker. Dit met een hygiënische woning, plaatsing in een voedselrijke omgeving en verzorging om ziekten te voorkomen.

Daardoor hebben deze harde werksters veel tijd over. Die gebruiken ze niet voor een lui leventje, ze werken gewoon door. Daardoor zamelen ze veel meer nectar in dan noodzakelijk voor het volk en maken ze dus veel meer honing dan dat het volk nodig heeft. Deze heerlijke honing kan afgenomen en geslingerd worden.

Een workshop die daardoor alleen in de maanden juni, juli en augustus beschikbaar is en dan nog onder voorbehoud. Dus vraag gerust naar de mogelijkheden en reserveer alvast wanneer hier interesse voor is.

En voor de liefhebber…

De allereerste wijn die we kennen is gemaakt door bijen.

Niet van druiven, maar van honing!

Honing trekt van nature vocht aan, daarom bewaar je honing het best zo droog mogelijk zoals in een gesloten pot. Bijen doen dat zelf door de honingraat te verzegelen.

Echter, wanneer het vocht aantrekt kan de honing ook vergisten en levert deze onder de juiste omstandigheden een heerlijke wijn. Deze honingwijn wordt mede genoemd.

Mede, mogelijk gemaakt door bijen

De honingwijn van Bij de Drenth moet nog even rijpen. Ondertussen deelt de imker toch wel graag een glaasje, daarom biedt Bij de Drenth op verzoek ook een bierproeverij, wijnproeverij en zelfs een whiskyproeverij. Uiteraard wordt hierbij de mede meegebracht zodra deze goed op smaak is!

Alle proeverijen zijn mogelijk op jouw eigen locatie zoals een dorpshuis, kantine of café. Overleg hiervoor wat de mogelijkheden zijn.

Enthousiast geworden? Laat je terugbellen!